ll2014 schreef:Het uitgangspunt van kinderalimentatie is dat een kind indien mogelijk dezelfde luxe kan houden als direct voor de scheiding.
Dat is op zich ook een goed streven, het kind kan er immers niets aan doen.
Daarom wordt er dus niet gewerkt met absolute budgetten, en ik denk dat dat op zich ook goed is.
Helaas is het wel vaak zo dat ook rechters aantoonbaar in het voordeel van de moeder rekenen.
In mijn geval is bijvoorbeeld een onkostenvergoeding zonder meer bij mijn inkomen opgeteld alsof ik dat netto zou kunnen besteden.
Aan de kant van de moeder wordt ze op haar blauwe ogen geloofd dat ze geen inkomen van haar vermogen heeft.
Volgens de rechter heeft moeder dus geen draagkracht.
Toch wat vreemd dat ze dan geen toegewezen advocaat krijgt, wat ook eenvoudig door de rechter te controleren zou moeten zijn.
Heel bijzonder vind ik dat iemand zonder draagkracht drie keer per jaar op vakantie kan gaan, een nieuwe auto kan aanschaffen, een duren advocaat kan huren en ga zo nog maar even door.
Maar dat neemt niet weg dat het uitgangspunt voor de behoefte van het kind wel redelijk is. Alleen zou die behoefte eerlijker verdeeld moeten worden en niet bijna automatisch bij de vader terecht moeten komen.
Ik kan het met maar 1 ding eens zijn in je post. En dat is dat kind(eren) er niets aan kunnen doen als ouders gaan scheiden.
Voor de rest geld dat het in 99% (of iig het overgrote deel) van de scheidingen gewoonweg niet realistisch is om dezelfde levensstandaard te blijven behouden. Voortaan moeten er van één gezamenlijk inkomen tenslotte 2 huishoudens worden gefinancierd. Het is onrealistisch om het morele uitgangspunt te hanteren dat kinderen op hetzelfde welvaartsniveau moeten blijven leven. Het is toch niets anders dan wanneer de vader of moeder werkloos wordt, een kind daardoor ook in inkomen en dus welvaart achteruit gaat? Ofwel levensgebeurtenissen hebben altijd invloed op de welvaart van kinderen. Positief of negatief.
Het is niet omdat ik een alimentatie betalende man ben dat ik vind dat dit anders moet. Ik denk ook niet in man en vrouw, maar in gerechtigde en plichtige. De man vrouw discussie is niet van deze tijd. Dat gezegd hebbende, realiseer ik mij absoluut dat 95% van de alimentatie gerechtigden vrouw is. En vrouwen houden er in scheidingen en dus alimentatie kwesties andere normen en waarden op na dan mannen. Dat blijkt simpelweg uit de dagelijkse praktijk. Vaak is het tijdens een huwelijk al zo dat mannen sneller toegeven aan vrouwen dan andersom. Dat is simpelweg het verschil tussen mannen en vrouwen. Dit zie je in scheidingsprocedures ook veel terug. Vrouwen zijn op een dieper psychisch niveau opzoek naar "verzorging". Dat is een breed en diep onderwerp, maar geeft wel inzage in motivatie en gedragsverschillen tussen mannen en vrouwen. Te vaak ondergaan mannen de vaak financieel desastreuze gevolgen van een scheiding. En waarom? Simpelweg omdat scheidingen uitgaan van een niet reëel beeld van de hedendaagse werkelijkheid. Hoe vaak betalen mannen nog een hypotheek zonder dat ze het vruchtgebruik van een woning hebben tijdens een scheiding?
De huidige regels gaan uit van verouderde principes. Principes die een alimentatiegerechtigde een strategisch voordeel op financieel gewin geven. Ik vind dat ethisch onjuist. Waarom kan dat? Omdat de wetgeving nog uit de jaren 50/60 komt. Het uitgangspunt dat een jong volwassene zijn volwassen bestaan start en dit tot zijn pensioen vasthoud. Destijds was het legitiem om ex vrouwen (concreet als vrouw benoemd) te beschermen.
Dat is niet meer van deze tijd. Mensen maken moreel andere keuzes in 2014. De maatschappij is geëmancipeerd. Mannen en vrouwen zijn gelijken van elkaar. Waarom ontstaat er tijdens een scheiding dan ineens zo'n groot verschil tussen een alimentatieplichtige (95% man) en gerechtigde (95% vrouw)? Dat is raar.
Ik merk in je post dat je er ook moeite mee hebt. Ik kan daar begrip voor opbrengen. Als mijn advocaat geen topper zou zijn geweest en die van mijn ex een prutser zou ik ook dik t schip in zijn gegaan. Begrijp mij niet verkeerd, ik betaal nog steeds een redelijk bedrag aan alimentatie, maar als ik de bijna frauduleuze praktijken van een wederpartij zag, realiseer ik mij dat een alimentatieplichtige compleet radeloos kan worden. En je kunt er niet zo veel aan doen. Dus moet het anders. Scheidingen en dus alimentatie moeten met een mentaliteitsverandering ondergaan. Begin eens met de leeg vel papier en laat de potentiele alimentatiegerechtigde eens een antwoord op de volgende vraag opschrijven: Vind je dat je aanstaande ex partner aan jouw nieuwe individuele huishouden moet bijdragen? Indien ja, stel dan eens de vragen: Waarom? Daarna, hoe lang? en daarna hoeveel?
Ik durf het wel aan dat hier hele andere discussies uit voortkomen dan alle
ellende die je steeds vaker leest en hoort.
Je kunt dan stellen dat met name kinderen op hetzelfde welvaartsniveau moeten blijven leven. Maar degene die dat principe heeft opgeschreven, heeft een totaal niet realistisch wereldbeeld, of is zelf miljonair. Dit kan alleen als het om zeer vermogende ouders/partners gaat, zodat er na scheiding nog steeds 2 boven modale inkomens zijn.
Leven op hetzelfde welvaartsniveau gaat ook om de vraag hoe het met iemand verantwoordelijkheidsgevoel zit. Met iemands mentaliteit.
Luxe en comfort is geen "recht", wat aan iemand ontleent kan worden. Luxe en comfort is consumptie, en daarmee een keuze. Iemand moet er moeite voor doen. Je kiest voor een BMW ipv een Kia. Je kiest voor een wereldreis. Je kiest ervoor om een Armani pak te kopen ipv een bij C&A.
Tijdens een huwelijk gun je, uit liefde, de ander de voordelen die het gezamenlijke leven met zich meebrengt. Dat heet geven en nemen. Op het moment dat de liefde over is, wat dan? Gun je het de ander nog? Wil je dan nog geven en nemen met de ander. Diegene met wie het niet meer samen gaat? Of ben je van mening dat die persoon zelf zijn of haar verantwoordelijkheid voor het welvaartsniveau moet nemen?
De huidige wetkaders resulteren wat mij betreft te veel in een ex partner die neemt, maar niets geeft én daarin beschermt wordt door de wet. Deze ex partner is de alimentatie gerechtigde. Deze persoon heeft enkel rechten en geen plichten naar de ander. De wet maakt een alimentatieplichtige van een mens tot een instituut, waar een alimentatie gerechtigde als ware een sociale dienst financiële middelen kan halen.
Dat is de reden waarom de mentaliteit omtrent alimentatie moet veranderen. Maatschappelijk moet het dienen als een vangnet op weg naar een zelfstandig leven voor beiden exen. Geen verplichting van 12 jaar, geen procenten van een inkomen. Ook niet voor de kinderen. Dat klinkt cru misschien. Maar dat is het niet. Waarom niet? Omdat (in 99%) ouders van hun kinderen houden. Stel dat 1 ouder per kind € 300 KA per maand betaald, wil je je kind dan niet meer mee op vakantie nemen? Wil je dan geen spaarpotje voor de studie of rijbewijs aanmaken? Wil je geen nieuwe kleren meer kopen als je ziet dat deze te klein worden? Natuurlijk wil je dat wel. Maar die (financiële) verantwoordelijkheid neemt die betalende ouder al. De schoen gaat wringen als de ontvangende ouder neemt die verantwoordelijk niet neemt en het geld ergens anders aan besteed. Hierdoor is er zo vaak gezeur over alimentatie. 1 van beide exen neemt geen financiële verantwoordelijkheid. Maar hoeft dat dus ook niet van deze wetgever.