VKC: Stappenplan Aangifte Onttrekking Ouderlijk Gezag

De topics/onderwerpen van vóór 31 december 2012 waar geen of sinds geruime tijd geen antwoord op is gegeven, zijn hier geplaatst.
Gesloten
Casper
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 968
Lid geworden op: 14 dec 2009, 11:18

VKC: Stappenplan Aangifte Onttrekking Ouderlijk Gezag

Bericht door Casper »

Aangifte Onttrekking Ouderlijk Gezag (art 279) bij niet nakomen omgang bij gezamenlijk gezag

zie: http://vaderkenniscentrum.blogspot.de/2 ... 8VKC%29%29

Handleiding aangifte doen bij niet nakomen omgangsregeling
Peter Tromp

Sinds 15 februari 2005 heeft een arrest van de Hoge Raad het mogelijk gemaakt om - bij het niet nakomen van de beschikte omgangsregeling in een situatie van gezamenlijk gezag - tegen de ouder die zich niet aan de omgangsregeling houdt bij politie en justitie aangifte te doen wegens "Onttrekking aan de ouderlijke macht" (Artikel 279 Sr.) als strafbaar feit.

Onderstaande praktijkhandleiding werd ingezonden door een vader met gezamenlijk gezag die zelf in de praktijk bij niet-nakoming van de omgangsregeling door zijn ex, tegen de moeder aangifte bij de politie deed. Zijn aangifte is opgenomen door de politie en nu in behandeling bij politie en justitie.

We roepen anderen die sinds 15 februari van dit jaar gebruik gemaakt hebben van deze mogelijkheid om aangifte te doen om hier op deze website rapport te doen van hun ervaringen met politie, justitie en rechtbanken in de afhandeling van hun aangifte. U kunt uw ervaringen direct op deze website publiceren door gebruik te maken van de commentaarmogelijkheid onderaan dit artikel.

Praktijkhandleiding "aangifte doen bij het niet nakomen van de omgangsregeling". Onttrekking aan de ouderlijke macht Artikel 279 Sr.

In de woonplaats van het adres waar u de omgang geweigerd wordt belt u de politie.
Deze constateert de weigering en zal op uw verzoek sommeren de omgangsregeling na te komen.
U noteert tijdstip en namen van de politieagenten.
Bij volhardende weigering gaat u naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen van onttrekking aan de ouderlijke macht.

U neemt mee:

1. Uw identiteitsbewijs.
2. De uitspra(a)k(en) van de rechtbank omtrent uw omgangsregeling en de toekenning van gezamenlijk gezag.
3. De uitspraak van de Hoge Raad van 15 februari 2005. Zorg dat de print goed leesbaar is.
4. Onderstaand onttrekkingsartikel 279 uit het Wetboek van Strafrecht. (selecteren/knippen/plakken)
Artikel 279, Wetboek van Strafrecht.
1. Hij die opzettelijk een minderjarige onttrekt aan het wettig over hem gesteld gezag of aan het opzicht van degene die dit desbevoegd over hem uitoefent, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie.
2. Gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt opgelegd indien list, geweld of bedreiging met geweld is gebezigd, of indien de minderjarige beneden de twaalf jaren oud is.

U zegt op het politiebureau dat u aangifte wil doen van onttrekking aan de ouderlijke macht.

Als de politie niet begrijpt wat u bedoelt laat u hen de uitspraak van de Hoge Raad zien en een printje van Art 279 van het Wetboek van Strafrecht.

Ongeldige redenen om de aangifte niet op te nemen kunnen zijn:

1. “Het betreft een CIVIELE zaak.”
Antwoord: “Voor de civiele zaak zal ik een kort geding aanspannen en een dwangsom eisen. De strafrechtelijke kant van de zaak handelt u af.”

2. “Wij gaan niet aan kinderen trekken.”
Antwoord: “Dat doet u wel als u de aangifte niet opneemt. U trekt dan mee aan de kant waar het misdrijf begaan wordt.”

3. Vul zelf maar in, alles is mogelijk: “Wij houden niet van wijsneuzen.” Zelfs: “Uw ex wil het gewoon niet.”

Uw antwoord is bij weigering van de politie om de aangifte op te nemen altijd:
“Ik zal direct bij de officier van Justitie aangifte laten doen door mijn advocaat.”
U belt uw advocaat en laat die direct bij de officier van Justitie bij de rechtbank horende bij de woonplaats waar u aangifte wil doen de aangifte doen. Die zal de politie dan opdracht geven de aangifte op te nemen. Informeer zelf bij de politie wanneer u welkom bent, nadat uw advocaat van de officier van Justitie bericht heeft ontvangen dat u aangifte kunt gaan doen.

Buro Slachtofferhulp:
Vergeet niet om Buro Slachtofferhulp (Telefoon: 0900-0101 (lokaal tarief)) te informeren en hun hulp te vragen in deze moeilijke omstandigheden.

U kunt na het doen van de aangifte bij de politie navragen hoe de stand van zaken is via de Slachtofferinformatielijn. Het nummer staat op de aangifte vermeld.

Civiele stappen daarnaast (Kort Geding):
Naast de bovenbeschreven strafrechtelijke aangifte tegen het niet nakomen van de omgangsregeling door de verzorgende ouder, eist u daarnaast via een kort geding onmiddellijke nakoming van de omgangsregeling waarbij u niet vergeet handhavingsmiddelen (een dwangsom, gijzeling, etc) te eisen op het nakomen van de omgangsregeling. Daarvoor gaat u naar een advocaat.
Dat is die civiele procedure waar wel eens naar verwezen wordt.
Dwaze opa
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 496
Lid geworden op: 28 mar 2012, 21:19

Re: VKC: Stappenplan Aangifte Onttrekking Ouderlijk Gezag

Bericht door Dwaze opa »

Op zich is het natuurlijk bemoedigend,dat middels straf (licht weliswaar) de omgang kan worden afgedwongen.
Maar ook deze keer is de weg dus weer erg lang en kan één an ander fors getraineerd worden..
En dan het andere aspect...zoals bekend werkt de politie met prioriteiten en wat als de betreffende omgang daar nou eens niet bij hoort en de delicten wildplassen en middelvinger tot hoogste prioriteit zijn verheven?
Het mag duidelijk zijn uit de vele voorbeelden datblijkt in de praktijk dat als moeders klaagt of haar ''recht'' probeert te halen en er in een mum van tijd actie wordt ondernomen,waarbij het klemrijden door politieauto's tot de procedures behoort...
Trekt vaders aan de bel,dan is de activiteit van de dienders in geen velden of wegen te zoeken en wordt er een smoezen-arsenaal uit de kast getrokken waar de honden geen brood van lusten ...om maar vooral maar toch niet in actie te hoeven te komen.

Het hoe en waarom van dit alles,ligt volgens mij in het ''riddertje komt vrouwtje beschermen syndroon''...het gevoel bij bijna alle mannetjes om als een ander mannetje een vrouwtje iets aandoet,zeer daadkrachtig op te treden om dat vrouwtje,als een echte ridder, te beschermen.
Het ontbreekt vele mannetjes aan de intelligentie en inzicht om in te zien dat vrouwtje niets anders doet dan de beide groepen mannetjes tegen elkaar uit te spelen en daar de vruchten van te plukken.

Op zich is het een goede zaak,dat bovenstaand is vastgelegd....maar je kunt ook de politie wel naar de bron brengen,maar als zij niet wenst te drinken houdt het gewoon op.
Ook de politie is een institutionele macht,die net als Jeugdzorg grotendeels haar eigen beleid bepaalt,niet of nauwelijks door de politiek gecorrigeerd wordt of wenst te worden gecorrigeerd,omdat die politiek daartoe niet bij machte is....het is als een soort staat in de staat,waarvan er meerdere zijn in dit land.

En dan de strafmaat;die zal uiteraard licht zijn;veel voorlopig en taakstraffen,veel meer zal het wel niet worden...
Moeders gaat haar past echt knijpen als haar een gevangenisstraf boven het hoofd hangt,waarbij ze als consequentie daarvan de kinderen niet meer kan verzorgen en er voor die kinderen dus voor een andere oplossing gezorgd zal moeten worden.

Ergens op dit forum wordt m.i. een goede oplossing geleverd door een rechter in een zaak waarbij moeders de omgang ernstig blokkeerde...moeders uit het gezag gezet,dat gezag aan vader toebedeeld,moeders mag de kinderen ''hebben'' en verzorgen,maar vaders maakt volledig de dienst uit.
Rob27
Zeer gewaardeerde schrijver
Zeer gewaardeerde schrijver
Berichten: 49
Lid geworden op: 08 mar 2011, 16:44

Re: VKC: Stappenplan Aangifte Onttrekking Ouderlijk Gezag

Bericht door Rob27 »

Ik vroeg me af of het ook mogelijk is een school aan te klagen wegens onttrekking aan het ouderlijk gezag wanneer zij het jou onmogelijk maken om mee te beslissen over belangrijke zaken die je kinderen aan gaan?
Dit terwijl zij weten dat je ouderlijk gezag hebt en derhalve wettelijk vertegenwoordiger bent van je kind.

Artikel 253i
1.Ingeval van gezamenlijke gezagsuitoefening voeren de ouders gezamenlijk het bewind over het vermogen van het kind en vertegenwoordigen zij gezamenlijk het kind in burgerlijke handelingen, met dien verstande dat een ouder alleen, mits niet van bezwaren van de andere ouder is gebleken, hiertoe ook bevoegd is.

Wat is jullie idee hierover?
JCC
Deskundige schrijver
Deskundige schrijver
Berichten: 121
Lid geworden op: 30 dec 2010, 09:46

Re: VKC: Stappenplan Aangifte Onttrekking Ouderlijk Gezag

Bericht door JCC »

Mailtje naar het schoolbestuur Rob, dan schijnt er vaak ineens wel informatie verstrekt te kunnen worden.

In theorie en volgens wetgeving lijkt alles tot in de puntjes geregeld voor de niet verzorgende ouder en heb je rechten tot en met, in de praktijk rammelt er links en rechts van alles. Het kan zo maar zijn dat je je kinderen niet meer ziet, of "mag" zien in het belang van het kind omdat de verzorgende ouder iets over jou beweerd, en dat je ook via de school niets meer hoort.
Casper
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 968
Lid geworden op: 14 dec 2009, 11:18

Re: VKC: Stappenplan Aangifte Onttrekking Ouderlijk Gezag

Bericht door Casper »

Juridisch gezien kun je er denk ik niets mee, Rob. Het zou als een soort "medeplichtigheid" gezien kunnen worden: moeder (hoofddader) onttrekt de kinderen aan het gezag van vader, en de school werkt daar (willens en wetens?) aan mee - maar ga dat maar eens bewijzen. Je rechten goed kennen en daar op een constructieve manier voor opkomen, in gesprek blijven met school, zoals JCC zegt, is de betere weg.
Rob27
Zeer gewaardeerde schrijver
Zeer gewaardeerde schrijver
Berichten: 49
Lid geworden op: 08 mar 2011, 16:44

Re: VKC: Stappenplan Aangifte Onttrekking Ouderlijk Gezag

Bericht door Rob27 »

@Casper,
School zette mij op zijspoor, vervolgens goed gesprek gehad. Excuses werden aangeboden en afspraken zouden op papier worden gezet, echter...

Alleen de info-voorziening werd op papier gezet en dat er was afgesproken dat ik me niet met dagelijkse aangelegenheden zou bemoeien.
De afspraken dat ik bij belangrijke beslissingen vooraf zou worden geconsulteerd bleef buiten beeld. Ik heb daar nog netjes per email op gereageerd, maar nu zegt de school dat zij dat nooit hebben toegezegd. Niet dat dat iets uit maakt, aangezien de wet dit bepaalt en niet zij, maar zij doen het niet.

Wat is wijsheid? Klachtencommissie?
The Driver
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 843
Lid geworden op: 29 dec 2009, 23:37

Re: VKC: Stappenplan Aangifte Onttrekking Ouderlijk Gezag

Bericht door The Driver »

Er mag wat mij betreft rustig een lijst gemaakt worden van scholen die de wet overtreden hierin.
Slechte publiciteit zijn ze in ieder geval erg gevoelig voor. Een aangifte schrikt ze niet af in ieder geval.

Ik begin : ROC West Brabant communiceert alleen met de verzorgende ouder.
Gesloten