OMGAAN MET PIJN DOOR TE KIEZEN VOOR GROEI.

Heeft u een onderwerp waarover u denkt dat hierover gediscussieerd kan worden, dan kan dit hier.
Plaats reactie
EDA
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 856
Lid geworden op: 03 feb 2007, 23:22
Locatie: The more problems you have, the more you can learn!

OMGAAN MET PIJN DOOR TE KIEZEN VOOR GROEI.

Bericht door EDA »

OMGAAN MET PIJN DOOR TE KIEZEN VOOR GROEI.

Op je weg naar de hogere niveaus van bewustzijn kun je geconfronteerd worden met de energie van woede en pijn in anderen en in jezelf. Leren hoe je in balans kunt blijven en met een open hart kunt blijven temidden van deze energieën is een deel van het proces van de evolutie van je ziel naar het licht.

Als je je gekwetst voelt en afgescheiden van een ander en denkt dat hij of zij jouw pijn of ongelukkig-zijn veroorzaakt heeft, kan het tijd zijn te onderzoeken welke lessen je met het creëren van deze situatie gekozen hebt om te leren. Als je van mensen houdt, zijn er momenten waarop je pijn en afstand tot hen voelt. Als dit gebeurt, zoek dan niet naar een rationele verklaring. Probeer niet uit te zoeken wie wie gekwetst heeft, wie de schuldige is en wie gelijk heeft. Het doet zelden goed om over en weer te argumenteren en uit te zoeken wie de goede en wie de slechte is. Dit brengt je in een machtsstrijd met elkaar en haalt je uit je 'hartverbinding'.

Vaak hebben beide mensen het gevoel dat ze gelijk hebben en dat de benadering van de ander onterecht is. Mensen hebben vaak het gevoel dat hún kwaadheid gerechtvaardigd is en die van de ander niet. Als mensen zich gekwetst voelen, trekken de meesten van leer tegen de ander als oorzaak van hun pijn. Maar er is altijd pijn van binnen voordat een ander die kan activeren; de ander reageert slechts als een katalysator om de pijn naar buiten te brengen. De ander is niet de oorzaak. De oorzaak is een pijn in jezelf. Het is ook geen toeval dat de ander die pijn prikkelt, want meestal kies je dierbaren en vrienden die je pijnplekken raken, zodat je kunt leren en groeien.

Als je je gekwetst voelt en je hebt het gevoel dat je met recht verontwaardigd bent en je weet zeker dat jij de gekwetste partij bent en dat iemand aan jou excuses verschuldigd is, word dan even stil voordat je woedend van leer trekt. Het is heel gemakkelijk je in je recht te voelen staan, en toch creëert dat een scheiding tussen jou en de mensen van wie je wilt houden en aan wie je je nabij wilt voelen. Als de ziel op weg gaat naar meer licht, is één van de lessen, dat je leert dingen niet als goed of slecht te zien, maar dat je compassie blijft voelen vanuit je hart. Dit houdt de bereidheid in het standpunt van de ander te zien zonder te vinden dat je iets moet bewijzen.

Het is belangrijk te leren omgaan met pijn, want door dat te doen sta je je ziel toe de kapitein van het schip te worden. Wat is pijn? Pijn is een gebied waarin de ziel nog niet genoeg licht gebracht heeft om het mededogende en vriendelijke hart in te laten stralen. Pijn is een gebied dat wacht op liefde.

Als je pijn ervaart, is er, naast een natuurlijke neiging een ander de schuld te geven, een neiging om je te willen terugtrekken en je af te sluiten. Als je pijn ervaart, omdat je het gevoel hebt dat je door een vriend of geliefde niet behandeld wordt zoals je zou willen, is het beter hem niet te veroordelen of uit te zijn op een verontschuldiging. Kijk in plaats daarvan naar binnen. Een ander kan alleen pijn oproepen als er van binnen al pijn is. Hij kan je er alleen toe brengen je hart af te sluiten op plaatsen waar je hart zich al wil afsluiten. Als er van binnen geen pijn is, kan een ander deze niet naar buiten brengen. Je zou alleen compassie voelen en het spijtig voor hem vinden, maar je zou niet kwaad zijn en je bedreigd voelen.

Pijn wordt alleen door een ander opgeroepen
als er al pijn in je is

Iedere keer als een ander pijn in je teweegbrengt, is dat een geschenk. Het toont je een gebied waar je hart nog niet geleerd heeft open te zijn. Het laat je een plek zien waar je meer licht in jezelf kunt brengen. Je hebt bepaalde mensen in je leven laten komen om je de gebieden te tonen waar je meer open dient te worden. Een deel van je les zal zijn open en liefdevol te blijven, zelfs als zij zich gedragen op een manier die je vroeger pijn deed. Stop, voordat je op jouw beurt de ander beschuldigt, je hart afsluit, je terugtrekt en meer afgescheidenheid en pijn creëert. Stel jezelf de vraag of je bereid bent meer licht toe te laten.

Hoe kun je licht toelaten als er pijn is? Het is vooral belangrijk dat je je terugtrekt uit de fysieke nabijheid van de persoon die je pijn doet, terwijl je jezelf sterker begint te maken en licht in jezelf laat komen. Als je fysiek dicht bij de ander bent, kom je in zijn aura (totdat je weet hoe je met die energie moet omgaan). Het is moeilijker jezelf weer in balans te brengen als je in de buurt bent van de ander, als deze pijn ervaart of jou pijn doet. Als je in een ruzie verwikkeld bent, als je je gekwetst voelt en je wilt erop slaan of je terugtrekken, creëer dan eerst een fysieke afstand tot hem of haar. Houd je mond totdat je een gelegenbeid hebt gehad om alleen te zijn. Vraag een moment om te zitten en na te denken. Zeg dat je niet wilt praten als je kwaad bent. Vaak helpt het de situatie te verzachten als je uitlegt dat je meer bewust en begripvol wilt zijn en dat je een paar minuten nodig hebt om jezelf tot rust te brengen.

Als je uithaalt naar een ander, is dat vaak omdat je je van binnen niet goed voelt over jezelf. Realiseer je dat, als anderen jou pijn doen, als ze jou lijken aan te vallen, dit komt doordat zij zich van binnen ook niet goed over zichzelf voelen.

Leer te stoppen met praten als de energie tussen jou en een ander zwaar en gesloten wordt. Als je een fysieke afstand kunt scheppen, doe dat dan. Je kunt er licht in brengen door stil te zitten en je vrede voor te stellen. Het kan moeilijk zijn je vrede voor te stellen als je boos bent. Probeer je een mooi landschap voor te stellen, een goede herinnering of iets dat je gevoel van evenwicht kan herstellen. Nodig vervolgens je ziel uit in je hart. Vraag je ziel het hoogst mogelijke bewustzijn in je liefdevolle wezen te brengen. Je begint een verdieping van vrede te ervaren en spijt te voelen over wat je hebt gezegd of gedaan. Je kunt een gevoel krijgen dat het hele onderwerp buiten proporties is opgeblazen, dat je niet meende wat je zei. Je bent misschien op dit punt in staat de boosheid of pijn van de ander met compassie en onthechting te observeren, zonder je persoonlijk verantwoordelijk te voelen voor diens reactie.

Hoe meer je begrijpt wat je uit een situatie leert,
des te sneller kun je deze situatie achter je laten

Stel jezelf de vraag welke lessen je leert door in het gezelschap van deze persoon te zijn, of op welke wijze je groeit door in deze situatie te verkeren. Pijn houdt altijd belangrijke mogelijkheden voor groei in. Je kunt bijvoorbeeld pijn ervaren omdat iemand jouw liefde niet beantwoordt in de mate waarin jij dat zou willen. Misschien ben je aan het leren je hart open te houden, ongeacht wat de ander doet. Het kan zijn dat je iets aan het leren bent op het gebied van nederigheid, onschuld en gebrek aan eigendunk. Word rustig en vraag je ziel je de lessen te laten zien; je ziel zal altijd antwoorden. Je zult zien dat het gebeurde een groot geschenk is, ook al kan het op het moment zelf een tragedie lijken. Vraag je ziel je het geschenk te laten zien. De mate waarin je pijn voelt, is meestal een indicatie van de omvang van het geschenk dat op je wacht als je begrijpt waarom je dit zo hebt gearrangeerd.
Dwaze opa
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 496
Lid geworden op: 28 mar 2012, 21:19

Re: OMGAAN MET PIJN DOOR TE KIEZEN VOOR GROEI.

Bericht door Dwaze opa »

Wijze woorden..Eda...zo te zien heeft Dwaze opa nog een lange weg te gaan...maar ik begrijp het en soms kan ik het wel eens toepassen in de praktijk....gaat het ook niet om het ego?..als je die de baas kunt zijn,verdwijnt de pijn vanzelf..
Zijn dit jou eigen woorden,zo niet dan ben ik wel benieuwd van wie je deze wijsheid opgepikt hebt...Eckart Tolle?
EDA
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 856
Lid geworden op: 03 feb 2007, 23:22
Locatie: The more problems you have, the more you can learn!

Re: OMGAAN MET PIJN DOOR TE KIEZEN VOOR GROEI.

Bericht door EDA »

Eerst maakt den mensch zijn EGO zeer sterk, om er vervolgens afstand van te doen, met behoud van het goede.

Eckhart Tolle verkondigt vergelijkbare wijsheid. ZEEEEER de moeite waard en dit leert je in te zien het waarom van onze pijn EN er vervolgens afstand van te doen... net zo als van het EGO..

Het werkt, voel ik...

Dat gesodemieter bij rechtbanken en zo werkt niet, dat weten we ( zo langzamerhand toch wel ).
The Driver
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 843
Lid geworden op: 29 dec 2009, 23:37

Re: OMGAAN MET PIJN DOOR TE KIEZEN VOOR GROEI.

Bericht door The Driver »

Bijstand door een advocaat voor de gewone rechtbank doe ik niet meer. Te vaak meegemaakt, dat ze je bezwaren of grieven pas gaan lezen in het half uur voordat de rechtzaak begint en dat ze vooraf geen afspraak willen maken om je zaak te bespreken of de strategie willen bepalen. Kl.j.'s


Laatst omhoog gehaald door EDA op 02 mei 2013, 18:23.
Plaats reactie