Duitse recht

Plaats hier alles wat met alimentatie te maken heeft.
Plaats reactie
koosjan
Nieuwe schrijver
Nieuwe schrijver
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 aug 2014, 16:02

Duitse recht

Bericht door koosjan »

Hallo beste mensen op dit forum

Sinds lange tijd ben ik in conflict met mijn ex-partner (sinds het woordje ex eraan is toegevoegd, zoals velen zullen begrijpen). Het verhaal is zo lang dat ik maar begin bij het einde. Met mijn ex-partner heb ik een dochter van 8 die ik inmiddels 2 jaar niet meer gezien heb. Vele conflicten liggen daaraan ten grondslag maar de druppel was onenigheid over de vakanties. Nu is het zo dat mijn ex-partner de grens over is verhuisd om goedkoper te wonen, Duitsland. Daar is zij 2 en half jaar geleden naartoe verhuisd.

Na onze ruzie heb ik een aantal maanden geen alimentatie betaald. Achteraf vrij onbenullig, maar goed, dat is gebeurt. Vervolgens werd ik aangeschreven door een Duitse instantie en gesommeerd met terugwerkende kracht 180 te betalen. Daar heb ik aan voldaan. Voorheen betaalde ik al 175 per maand (onderling overeengekomen, nooit vastgelegd), dus die 5 euro was het issue niet.

Maar nu is zij naar de Duitse rechtbank gestapt om aan de hand van de richtlijnen daar alimentatie te eisen a €290,-. Omdat ik een inkomen heb van rond de 1600 netto. Klopt allemaal volgens die Düsseldorfer tabel en advocaat die ik inmiddels in de hand heb genomen. Ik heb nu een brief van de rechtbank gekregen waarin ik in verweer mag en zal gaan. Mijn vaste lasten bedragen inclusief de alimentatie al €1300,-. Een alimentatie die hoger word vastgesteld zal vrij desastreus zijn voor mijn leven gezien de beperkte middelen die ik nu al tot mijn beschikking heb.

Ik was benieuwd of er mensen zijn die ervaring hebben met het Duitse recht en het inlevingsvermogen van de Duitse rechters. Mijn advocaat is nogal pessimistisch ingesteld.

Het is natuurlijk krankzinnig dat zij gewoon in NL werkzaam is, kind in Nederland op school zit, en alleen omdat zij daar nu woonachtig is ik nu met het duitse recht te maken krijg. Bizar.
The Driver
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 843
Lid geworden op: 29 dec 2009, 23:37

Re: Duitse recht

Bericht door The Driver »

Ik kan mij vergissen hoor, maar volgens mij val jij als Nederlands ingezetene gewoon onder het Nederlands recht. Een duitse rechter kan je nergens toe verplichten. Dat je ex-partner naar Duitsland is verhuisd is haar eigen keuze, dan hoef jij nog niet te voldoen aan de duitse normen.
Ik zou zeggen, zoek een advocaat op die hierin gespecialiseerd is. Heb je een advocaat met toevoeging of moet je alles zelf betalen ?
Een nederlandse advocaat mag je waarschijnlijk ook niet vertegenwoordigen in Duitsland.
Casper
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 968
Lid geworden op: 14 dec 2009, 11:18

Re: Duitse recht

Bericht door Casper »

Volgens mij is idd het Duitse recht van toepassing, zie bijv. jure.nl/BI7943 "als het recht van de gewone verblijfplaats van de minderjarige kinderen ten tijde dat de vrouw het zelfstandige verzoek tot kinderalimentatie deed, van toepassing is".

Er waren enkele eerdere vragen over Duits recht op dit forum; kijk eens of je daar nog wat aan hebt, misschien dat je die forumleden nog kunt benaderen.
koosjan
Nieuwe schrijver
Nieuwe schrijver
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 aug 2014, 16:02

Re: Duitse recht

Bericht door koosjan »

Tsja Duitse recht is van toepassing en mijn advocaat die zowel in Nederland als Duitsland actief zie het somber is, omdat de rechters aldaar geen rekening houden met je persoonlijke omstandigheden. Kleine quote uit de mailwisseling met mijn advocaat.

"De jurisprudentie gaat daarbij uit van de volgende uitgaven:

€ 383 kosten voor eten, kleding enz.
€ 360 wonen incl. verwarming, electriciteit enz.
€ 30 verzekeringen
€ 28 tv enz.
€ 200 als prikkel om te gaan werken (bij een niet werkzame ouder worden deze € 200 dus ook niet meegerekend)
Uitgaande van uw gecorrigeerde netto-inkomsten van € 1.603,86 kunnen € 291 aan alimentatie in mindering worden gebracht en houdt u nog steeds meer dan € 1.000 over. Slechts in geval u minder dan € 1.000 over zou houden, wordt de door u te betalen alimentatie verlaagd."

Dus ondanks dat mijn huis alleen al €700,- per maand kost zonder toebehoren bepalen de duitsers wel voor je dat je aan 360 euro genoeg hebt. Die jurisprudentie is toch totaal achterhaald.

Ik ben inclusief mijn woning, studieschuld, belastingen, zorgkosten en huidige alimentatie samen al €1300,- kwijt.
Plaats reactie