Kinderen in gevaar/gewelddadige omgeving

Heeft U de RvdK in de nek. Schrijf Uw ervaringen hier neer.
Plaats reactie
Istar
Zeer gewaardeerde schrijver
Zeer gewaardeerde schrijver
Berichten: 40
Lid geworden op: 23 mei 2014, 10:03

Kinderen in gevaar/gewelddadige omgeving

Bericht door Istar »

Hoi,

Ik ga proberen het kort te houden. Ik ben 6 jaar stiefmoeder van 2 meisjes van bijna 8. Ze wonen in de naastgelegen gemeente bij hun moeder en zijn om het weekend bij ons en het andere weekend altijd 1 nacht bij mijn schoonouders.

Ongeveer 3 jaar geleden hebben wij geprobeerd om het hoofdverblijf bij ons te krijgen ivm heel veel zorgen bij een labiele manisch depressieve moeder. Kinderen verschenen niet of nauwelijks op school en bij doktersafspraken. Kwamen thuis met taal dat hun moeder ons wilde doodmaken en de ene na de andere vriend van moeder kwam in het leven van de meiden en verdween in max n half jaar na veel ruzies en moeilijkheden weer uit hun leven maar mochten er wel meteen al op passen als ze zelf weg was. School heeft diverse keren een zorgmelding gedaan maar dit werd allemaal niet opgepakt. A fijn, uiteindelijk een 2x een raadsonderzoek geweest met veel zorgen aan moeders kant en alles was prima bij ons maar toch was het advies om moeder een laatste kans te geven met veel intensieve hulpverlening als harde eis. Uiteindelijk is het naar school brengen wel flink verbeterd en is het geen enorme zwijnenstal meer in huis als wij er zijn maar het blijft gewoon niet een geweldige thuissituatie.

Nu is het afgelopen weekend enorm geëscaleerd bij haar in huis. Ze heeft een paar maanden een nieuwe vriend en die heeft haar in dronken toestand in het bijzijn van de kinderen en zijn eigen kinderen in elkaar geslapen en getrapt en de boel kort en klein geslagen. Uiteindelijk heeft hij ook een mes getrokken en wilde hij haar neersteken. De buren hebben de politie gebeld en hij is opgepakt. Kinderen natuurlijk super overstuur. We hebben dit pas de volgende dag gehoord. Nu zei 1 van de meisjes dus ook dat het niet de eerste keer was dat X. een mes had gepakt. Hij had al ook al eerder een ruit stuk geslagen. Gisteren is mijn vriend de hele dag bezig geweest met bellen naar alles en iedereen; politie (die hebben beaamd dat het dus niet de eerste keer was en we weten uit het verleden dat er wel als eens vaker meldingen bij de politie zijn binnen gekomen van ruzies ook met andere jongens), Veilig Thuis, de raadsonderzoeker van toentertijd, advocaat en dus die gezinscoach van haar (slappe hap 1e klas).

We lopen nu een beetje vast. Ze heeft dus de eerdere gewelddadige incidenten verzwegen en ook de kinderen verboden om hier over te praten dus ze heeft ze door die vent in huis te blijven halen willens en wetens in gevaar gebracht. De politie zegt dat ze een melding doen bij Veilig Thuis. Mijn vriend wilde zelf ook een melding doen maar Veilig Thuis verwijst door naar de hulpverlener/coach die al bij haar betrokken is. Alleen deze coach vindt dat moeder goed gehandeld heeft en ziet er totaal niet de ernst van in om snel een veiligheidsplan te maken etc. Voor hem is de kous er dus waarschijnlijk alweer mee af als er een x om de tafel gezeten gaat worden en wordt afgesproken dat ze hem niet meer ziet. Voor ons is de maat vol, het is gewoon altijd ruzie en schelden daar in huis en we willen gewoon dat de meiden in een normaal gezin zonder onrust kunnen opgroeien.

Maarja... de vorige keer kwamen we dus ook van een koude kermis thuis toen we voor wijziging hoofdverblijf gingen dat we bang zijn een hoop geld kwijt te zijn om dan vervolgens alleen te horen "Oh maar moeder heeft toch gezegd dat ze de relatie verbroken heeft dus er is geen gevaar meer". De jongen in kwestie woont in dezelfde straat en dat alleen al zal zeer traumatisch voor de kinderen zijn. Ze zegt nu wel dat ze hem niet meer wil zien en bij de kinderen laat maat ze verteld ook dat ze er nog gevoelens voor heeft en dat ze misschien in de toekomst als hij hulp krijgt wel weer eens koffie kunnen gaan drinken. Dus ook hier zijn onze zorgen gewoon niet weg. Zeker niet omdat ze de eerste keer dat er geweld gebruikt werd en met messen gezwaaid werd het niet nodig vond om ons of de coach daar over in te lichten. Dat ze opnieuw risico gelopen heeft met de meiden hun veiligheid door er mee om te blijven gaan rekenen wij haar natuurlijk heel zwaar aan.

Heeft er iemand iets soortgelijks meegemaakt? Welke weg kunnen wij het beste volgen? Zijn er andere manieren om een raadsonderzoek via de hulpverlening op gang te krijgen of moeten we dan echt weer zelf naar de rechter?
BetsLenie
Deskundige schrijver
Deskundige schrijver
Berichten: 132
Lid geworden op: 14 sep 2016, 16:14

Re: Kinderen in gevaar/gewelddadige omgeving

Bericht door BetsLenie »

Leg in elk geval een dossier aan van alles wat is gebeurd en nog is gebeurd. Dan kun je tzt misschien een schadeclaim namens de kinderen indienen bij alle betrokkenen als het niet goed afloopt voor de kinderen. Hoe completer het dossier hoe beter voor het geval het nodig is. Dus verzamelen en bewaren.
Plaats reactie