Hoe scheef

Plaats hier alles wat met alimentatie te maken heeft.
Plaats reactie
Rika
Nieuwe schrijver
Nieuwe schrijver
Berichten: 2
Lid geworden op: 10 okt 2016, 14:17

Hoe scheef

Bericht door Rika »

Wil dit toch even jullie idee hier over.. om het verhaal niet te lang te maken heb ik het in feitelijke punten weer gegeven.

Samengesteld gezin, moeder 4 kinderen (stief)vader 1 kind, allemaal schoolgaand en tussen de 11 en 17 jaar oud.
-Moeder geen inkomen, ivm 24/7 zorg voor jongste (autistisch)
-Toeslagen welke dan ook (pgb, zorg, etc)voor ondersteuning worden ingehouden omdat de zorgpremie niet meer voldaan kon worden. (beslag gelegd). Kan niet rondkomen...
Moeder krijgt over de 4 dochters geen alimentatie omdat vader in de wsnp zit. Besloten door rechter!
-stiefvader modaal inkomen.+\- 2000 netto p.mnd vakantie en 13e mnd toeslag.
-stiefvader betaald 180,- p.mnd alimentatie voor kind
Gezin kan nergens aankloppen voor welke ondersteuning dan ook omdat stiefvader ondanks onderhoudsplichtig naar de andere 4 stiefdochters draagkrachtig genoeg zou zijn volgens de theorie! Praktijk wijst toch anders uit. Er wordt niet gekeken naar de situatie...Gezin heeft zich inmiddels gemeld bij de stadsbank...samengesteld gezin (6 pers.) krijgt straks 75,- leefgeld in de week.

even een ander voorbeeld....
ex-partner stiefvader ww uitkering, volledige PGB, volledige kinderbijslag, zorgtoeslag etc. etc.

Ben ik nu gek aan het worden of zit dit gewoon heel scheef! met de Nederlandse regels.
-
Onmacht
Deskundige schrijver
Deskundige schrijver
Berichten: 114
Lid geworden op: 31 dec 2015, 00:59

Re: Hoe scheef

Bericht door Onmacht »

Sorry hoor, maar wat is er hier precies scheef?

1. KA voor de 4 kinderen is kennelijk weggevallen. Ongeacht de oorzaak; vader zit vast niet voor de lol in de WSNP (en daar kom je ook niet zomaar in terecht). Wat had je dan verwacht? Dat vader nog krommer ligt dan hij nu in de WSNP ongetwijfeld al doet?

2. KA aan de ex van stiefvader: De zorgplicht t.a.v. eigen kind gaat nu eenmaal vóór de onderhoudsplicht van stiefkinderen. Bijstellen zou wellicht mogelijkheid zijn, maar dat lijkt mij lood om oud ijzer gezien de kosten die dat eerst met zich meebrengt.

Verder:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... iet-betaal

Vaste lasten structureel naar de toekomst verplaatsten, is de snelste manier om in financiële problemen te komen. Begrijp best dat het met een modaal inkomen (en wegvallen KA) flink aanpoten is met een 6 persoons huishouden, maar dat is toch echt jullie vrije keuze geweest en dus óók eigen verantwoordelijkheid.

Insinuatie dat de samenleving hier dan dus maar voor op moet draaien, slaat nergens op. Wanneer vader van de 4 was overleden, was dat ook niet gebeurd. Wanneer KA (en PA?) kennelijk van dusdanige invloed op budget zijn, was het verstandig geweest alimentatieverzekering af te sluiten.
Plaats reactie